Makaronowa sałatka z tofu i sosem z masła orzechowego


Pierwszą rzeczą , którą trzeba zrobić to przygotować tofu. Drugą- zrobić masło orzechowe jeśli nie posiadacie takiego ze sklepu.W przypadku sklepowego zwracajcie uwagę czy nie ma w nim oleju palmowego. A całą reszta to banał.

Składniki sosu do tofu:

2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka startego imbiru
2 zgniecione ząbki czosnku'
1 łyżeczka octu ryżowego

Składniki sosu do sałatki:

2 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 duży ząbek czosnku-zgnieciony
sok z jednej limonki
sok z jednej pomarańczy
3 łyżki syropu klonowego lu z agawy
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka  sosu sojowego jasnego
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta soli do smaku

Składniki sałatki:

200 g cienkiego makaronu sojowego/ryżowego
ok.0,5 kg różnego rodzaju kapusty- białej, czerwonej, pekińskiej itp.
1 czerwona papryka
garść roszponki
50 g orzeszków ziemnych
200 g tofu
kolendra do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Tofu kroimy na 16-20 kawałków, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i polewamy marynatą.
Zapiekamy ok.15 minut. Studzimy.
Makaron gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Kapustę i paparykę drobno szatkujemy.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.

Miksujemy składniki sosu.

Na talerz wykładamy makaron, kapustę, roszponkę, paprykę.
Całość polewamy sosem, dekorujemy orzeszkami i kolendrą.

Smacznego :-)





1 komentarz:

  1. To coś dla mnie w 100% :) Kocham tofu!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger