Pieczone hamburgery z kalafiora



Nie jest to niestety przepis wegański, ale zawsze można jajka zastąpić mielonym siemieniem lnianym namoczonym w wodzie i powinno się udać. Te hamburgery mają mało rozpoznawalny smak kalafiora co jest zaletą jeśli karmimy nimi kogoś, kto nie jest wielkim fanem tego warzywa.
Dzięki płatkom owsianym konsystencja jest w miarę jednolita a hamburgery soczyste. Doskonale komponują się z pikantnym guacamole a brak bułki jak dla mnie jest tu zaletą, ale oczywiście z bułką też można.

Składniki:
(na 5-6 hamburgerów)

450 g różyczek kalafiora (surowych)
60 g płatków owsianych bezglutenowych
30 g mąki kukurydzianej
2 jajka
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1 opakowanie czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Różyczki kalafiora miksujemy w robocie kuchennym na drobno, tak aby przypominał kuskus.
Rozdrobniony kalafior łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdyby masa wyszła za rzadka można dodać więcej mąki kukurydzianej.
Formujemy hamburgery, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na pół godziny.

Jeśli wolicie, możecie je usmażyć, ale wtedy proponuję dodatkowo obtoczyć je w odrobinie mąki bezglutenowej.
Smacznego :-)






2 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać, ale jestem wegetarianką od 5 lat i nigdy nie robiłam takich vege burgerów :D Kusisz!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam różne wersje, ale ta najbardziej mi pasuje

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger