Awokado faszerowane



Awokado staje się coraz popularniejsze, ale zazwyczaj używamy go do guacamole lub do sałatek lub na kanapki. Warto jednak spojrzeć na nie jak na głównego bohatera i zaproponować coś odmiennego. Do faszerowania używamy głównie miąższu tego owocu. Podawać możemy albo w skórce albo potraktować to jako wypełnienie na przykład mini tartaletek z kruchego lub francuskiego ciasta.

Składniki:

2 dojrzałe awokado
6-8 krewetek
2 plastry ananasa
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ketchupu
sok z 1/2 limonki
oliwa
sól
pieprz

do dekoracji coś czerwonego: kawior, chili, owoce granatu....

Wykonanie:

Awokado przepoławiamy, pozbawiamy pestki i wydrążamy miąższ. Przekładamy miąższ do miski i rozdrabniamy widelcem.

Krewetki obsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu na odrobinie oliwy.
Po przestygnięciu siekamy i dodajemy do awokado.
Ananasa również drobno kroimy i dokładamy do farszu.
Farsz doprawiamy majonezem, ketchupem, solą i sokiem z limonki.

Farszem napełniamy skórki awokado, dekorujemy i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Smacznego :-)

Wszystkim moim czytelnikom życzę spokojnych Świąt, szampańskiego sylwestra oraz pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku 2018.

Do zobaczenia w Nowym Roku!!!!





2 komentarze:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger