Krewetki z czosnkiem, miodem i limonką


W zasadzie tytuł posta zdradza prawie wszystkie sekrety tego dania. Jeśli podacie je z ryżem-może pełnić rolę dania głównego. Może być też doskonałą przekąską na imprezie siedzącej czy składnikiem romantycznej kolacji. Jeśli macie rozmrożone krewetki to przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Efekt natomiast jest powalający.

Składniki:
(dla 2 łakomych osób)

400 g rozmrożonych krewetek (dużych)
sok z 1/2 lmonki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzy kajeńskiego
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju lub oliwy
zielona pietruszka i plastry limonki do dekoracji

Wykonanie:

Jeśli krewetki mają skorupkę to musimy je obrać. Zostawiamy ogonki.
Czosnek miażdżymy lub ścieramy na drobnej tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy czosnek i smażymy mieszając ok.30 sekund.
Następnie dorzucamy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy do krewetek sól, miód, sok z limonki i pieprz kajeński. Smażymy chwilę aby krewetki dobrze zaabsorbowały wszystkie smaki.
Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i plastrami limonki.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger