Kotlety rybne
Rodowód tych kotletów to znów kuchnia żydowska. Okazało się, ze można do nich przekonać nawet najbardziej zagorzałych przeciwników tego typu rybnych wynalazków. A wszystko dzięki połączeniu zmielonej bądź posiekanej ryby z ziemniakami i koperkiem, które tworzy bardzo delikatną konsystencję.
Składniki:
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
0,5 kg ugotowanej białej ryby bez ości
sol i pieprz do smaku
łyżka posiekanego koperku
dwa jaja
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę dokładnie siekamy i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy dwa jajka, sol i pieprz do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na zloty kolor.
W oryginalnym przepisie do masy ziemniaczanej dodaje się pół szklanki mleka, ale jeśli masa jest wilgotna śmiało możemy pominąć ten element.
Kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz