Cytrynowe ciasteczka maślane
Macie czasem tak, że nagle, bez żadnej zapowiedzi, bez żadnych sygnałów ostrzegawczych dopada Was chęć zjedzenia czegoś słodkiego a wokół pustka? No właśnie. Dziś był taki dzień. Na szczęście jednak mam w żelaznej rezerwie przepis na kruche ciastka, do których ciasto nie musi leżakować w lodówce a cały proces produkcyjny zajmuje może 20 minut. Kuszące, prawda?
Składniki:
(na ok. 40 ciasteczek)
250 g mąki tortowej
130 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
100 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
4 żółtka
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 220 stopni. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, wbijamy żółtka, dodajemy sól, cukier i masło. Rozcieramy wszystko ręką do konsystencji grubej kruszonki a następnie zagniatamy całość dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formujemy cienki rulon (lub dwa) jak na kopytka, kroimy go na centymetrowej grubości plasterki. Każdy plasterek formujemy w dłoni na kształt kulki, którą następnie spłaszczamy dłonią. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu ciasteczka przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego :-)
Uwielbiam do kawy!
OdpowiedzUsuń