Pieczone warzywa z kaparowym dressingiem



Bardzo lubię efektowne smakowo dania, które praktycznie robią się same. A to właśnie takie jest. Dodatkową zaletą jest to, że możemy do niego zużyć to co mamy pod ręką. Najlepiej sprawdzą się oczywiście warzywa świeże a nie mrożone, ale wszelkie kombinacje są tu jak najbardziej dozwolone a nawet pożądane. Ja jednak zawsze dodaję bataty, które po prostu uwielbiam...Podawać można zarówno na ciepło jak i na zimno, a gdy zostaną jakieś resztki można zrobić z nich zapiekankę. Niestety mnie się to nigdy nie udało-musiałabym chyba przygotować dwie blachy...?

Składniki:
(na blachę wielkości piekarnika)

2 bataty
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 korzenie  pasternaku
2 duże czerwone cebule
2 główki czosnku (przekrojone w poprzek)
250 g pomidorów koktajlowych (przekrojonych na pół)
porządny chlust oliwy (ok.100 ml)
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli

Dressing:
3 łyżki posiekanych kaparów (dużych lub małych)
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Pomidory odkładamy na później.Pozostałe warzywa czyli marchewkę, pasternak, cebulę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze, w miarę jednakowe kawałki. Batata myjemy i kroimy na podobne wielkościowo kawałki (bez obierania).Rozkładamy na blaszce, dodajemy rozcięty w poprzek czosnek, wszystko polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia na warzywa wykładamy pomidorki koktajlowe.

Gdy pomidory są już wyłożone przygotowujemy dressing: mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy dressing wylewamy na upieczone warzywa, mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger