Idealna kasza gryczana-przepis podstawowy
Kasza gryczana jest jednym z niewielu smaków dzieciństwa, których nie tolerowałam a teraz po prostu uwielbiam. Na czarnej liści nadal pozostaje lukrecja, szczaw, cykoria....
Ugotowanie jej tak, aby pozostała sypka i jędrna jest oczywiście banalnie proste (zasada 2:1) natomiast tylko przy tej kaszy pozwalam sobie na jeden dodatek, który mim zdaniem bardzo podkręca smak, a mianowicie na cebulę. Zaraz wszystko wyjaśnię:
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy gryczanej (palonej)
2 szklanki wrzątku
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na oliwę. Dodajemy szczyptę cukru. Smażymy mieszając aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy kaszę i przesmażamy mieszając jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy sól, 2 szklanki wrzątku, przykrywamy rondel, doprowadzamy całość do wrzenia po czym zmniejszamy ogień do minimum.
Gotujemy ok.15 minut, wyłączamy ogień i pozostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Jeśli chcemy zrobić wersję bogatszą, to dodajemy 0,5 kg pokrojonych pieczarek, smażymy razem z cebulą, następnie dodajemy suchą kaszę i postępujemy według powyższej instrukcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz