Buraczane brownie z mrożonym musem bananowym


Na pewno słyszeliście już o połączeniu buraków z ciastem, ale baliście się spróbować....Ja też, ale zdobyłam się na odwagę i muszę przyznać, że było warto. Brownie z burakami bije na głowę wersję jaglaną zarówno smakiem jak i kaloriami, ale jest to niekwestionowana rozkosz dla podniebienia więc można przymknąć oko na kalorie. Przygotowując to ciasto skorzystałam częściowo z przepisu Nigel`a Slater`a- częściowo, bo na szybko spisywałam przepis z programu telewizyjnego i nie wszystko zdążyłam zanotować. Metodą prób i błędów uzupełniłam listę składników oraz proporcje- wyszło znakomite, wilgotne ciasto w kolorze buraczano-czekoladowym, Kropką nad przysłowiowym "i", której w programie nie było jest ganasz czekoladowy i mrożony mus bananowy (zamiast bitej śmietany).

Składniki na ciasto:

0,5 kg ugotowanych buraków, startych na puree*
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki kawy (espresso)
200 g drobnego cukru
5 żółtek
5 białek

Ganasz:

200 ml kremówki
100 g czekolady mlecznej
150 g czekolady gorzkiej

Mus bananowy:

5 dojrzałych bananów
laska wanilii
2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie ciasta:

Włączamy piekarnik na 180 st., dno prostokątnej blaszki wykładamy papierem. W misce umieszczonej nad gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę, masło i kawę.
W wysokim garnku ucieramy żółtka z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao- mieszamy na wolnych obrotach miksera- następnie wlewamy (przestudzoną) masę maślano -czekoladowo-kawową. Nadal mieszamy mikserem.Gdy składniki się połączą odstawiamy mikser, dodajemy puree buraczane i mieszamy już łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy i wylewamy gotową masę na blachę. Pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.

Ganasz- w rondelku rozpuszczamy czekoladę w kremówce. Wylewamy na przestudzone ciasto i zostawiamy do stężenia.

Mus bananowy- obieramy banany, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Rozcinamy laskę wanilii i nożem wybieramy nasionka, dodajemy je do bananów. Dodajemy również syrop klonowy i blendujemy przez krótką chwilę. całość przelewamy do plastykowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
Mus najlepiej przygotować dzień wcześniej

*buraki gotujemy w skórce, bez soli. Można też upiec w folii-również ze skórą. Gdy wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce na małych oczkach.











2 komentarze:

  1. Wygląda bajecznie i na pewno tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zamiar przynieść do pracy jeśli tylko się wyrobię. Jak nie tym razem to następnym...

      Usuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger