Grillowane pulpety rybne w pikantnym sosie pomidorowym
Są przepyszne, aromatyczne, delikatne, wilgotne a lekko pikantny i nieco orientalny sos pomidorowy dopełnia całości. Używamy dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, może być świeża, ale również mrożona.
Sos można zrobić zarówno z pomidorów w puszce jak i świeżych, aczkolwiek zimą nie polecam tej drugiej opcji gdyż wszyscy wiemy jaki smak mają teraz pomidory.
Sam sos jest na tyle dobry, że warto użyć go też do innych dań-nawet do makaronu.
Składniki na pulpety:
(12 sztuk):
800 g filetów z białej ryby (dorsz/mintaj/halibut)
1 bułka pszenna/żytnia/inna
1 średnia cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżeczka soli
2 jajka
pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
kilka łyżek oliwy
Sos pomidorowy:
1 cebula drobno posiekana
2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy
200 ml wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Wykonanie pulpetów:
Malakserem rozdrabniamy bułkę na okruszki. Siekamy rybę na małe kawałki, dodajemy do niej rozkruszoną bułkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, pietruszkę, przyprawy i sól. Mieszamy wszystko dokładnie i jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy bułkę tartą. Formujemy pulpety. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją delikatnie oliwą i grillujemy pulpety po ok.3 minuty z każdej strony.
Wykonanie sosu:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę z przyprawami ok.8-10 minut. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Dodajemy pomidory,czosnek,,cukier,sól i pieprz. Dusimy ok.15 minut.
Co dalej:
Jeśli robimy sos na dużej patelni , gdy jest już gotowy, wkładamy do niego pulpety-dość ciasno-przykrywamy i dusimy jeszcze 20 minut na małym ogniu.
Jeśli robimy sos na małej patelni możemy przełożyć go do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim pulpety i zapiec w piekarniku (180 st) ok.20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz