Pasztet drobiowy
Mając świadomość co jest w kupnych pasztetach czy nawet wędlinach, co jakiś czas przygotowuję porcję smarowidła na chleb we własnym zakresie- w myśl zasady "wiem co jem". Do takiej pieczeni/pasztetu najlepiej wybrać mięso nieco bardziej soczyste (czytaj tłuste). Kupując kurczaka w całości pierś przeznaczam do konsumpcji bez przerabiania, udka natomiast przekształcam w formy pozbawione kości- mielone, klopsy, kebab, składnik farszu czy właśnie pasztet. Udka z kurczaka można zastąpić udźcem z indyka, ale ciężej jest kupić indyka ekologicznego niż takowego kurczaka.
Składniki:
(na foremkę 25x11)
3 udka z kurczaka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 kromki chleba żytniego
garść pokrojonych oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
pieprz
1 jajko
tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania foremki
Wykonanie:
Z udek ściągamy skórę i filetujemy ostrym nożem. Obieramy cebulę i czosnek. Mielimy kurczaka, czosnek i cebulę. Na końcu mielimy chleb (w ten sposób przepchniemy przez maszynkę całe mięso).
Do powstałej masy dodajemy wszystkie przyprawy, posiekane oliwki i żółtko. Mieszamy bardzo dokładnie. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do mięsnej masy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do foremki masę mięsną i wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Mięso powinno być dobrze zrumienione z wierzchu.
Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli w czasie studzenia w foremce będzie się zbierał płyn to nie panikujemy tylko go wylewamy.Zimny pasztet wstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc. Rano pasztet jest gotowy do krojenia.
Z podanego przepisu otrzymujemy ok.800-900 g pasztetu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz