Stek z tuńczyka z sosem musztardowym
Bardzo lubię potrawy, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Stek z tuńczyka jest jedną z nich.
Prezentowałam go już wcześniej, ale z innymi dodatkami. Dziś będzie to sos musztardowy z dodatkiem miodu i cytryny. Dość wytrawny, ale też znakomicie łączący się z mięsem tej ryby.
Wybierając steki starajcie się zwracać uwagę na ich grubość- im grubszy tym lepszy.
Jeśli chodzi o stopień wysmażenia to przy steku do 2 cm grubości wystarczą po 2 minuty smażenia z każdej strony. Uzyskamy wtedy mięso nie do końca ścięte w środku, ale dzięki temu soczyste. Przeciągnięty tuńczyk robi się suchy i niesmaczny.
Składniki:
(na 2 porcje)
2 steki z tuńczyka po ok. 250 g każdy
łyżeczka musztardy Dijon lub francuskiej
1 łyżeczka miodu
6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
W miseczce mieszamy musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy wysuszone papierowym ręcznikiem steki z tuńczyka i smażymy z obydwu stron.
Po zdjęciu z patelni delikatnie solimy steki i pozwalamy im chwilę odpocząć.
Przekładamy rybę na talerz, polewamy sosem i opcjonalnie posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz