Ryba z pieca (troć) w ziołach
Myślę, że ta ryba z powodzeniem może zastąpić świątecznego karpia, za którym wiele osób nie przepada, bo ma ości i lekko smakuje mułem. Mięso troci natomiast ma smak delikatny, jest mniej tłuste, jeśli dysponujemy filetem to ości grzbietowe- dość spore- będą jedynymi, które trzeba będzie wyjąć. Przepis jest jak zwykle prosty, czasu wymagać będzie jedynie marynowanie ryby-im dłużej tym lepiej.
Składniki:
(dla 2 osób)
filet z troci (ok.400 g)
sól
Marynata:
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
pieprz
2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Wykonanie:
Składniki marynaty połączyć. Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na folii aluminiowej, posolić wg uznania i posmarować marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, rybę przykryć warstwą folii aluminiowej, wstawić do pieca i piec ok.20 minut. Po tym czasie zdjąć wierzchnią folię i piec jeszcze 10 minut bez folii.
UWAGA: do nagrzanego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne w temperaturze pokojowej co oznacza, że przed pieczeniem należy wyjąć rybę z lodówki.Jeśli tego nie zrobimy, naczynie może popękać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz