Karmazyn pieczony z cebulą i tymiankiem
Odpocznijmy przez chwilę od zieleniny. Lubię gdy potrawę można przygotować szybko i bez zbędnych ceregieli. I tak też jest w przypadku tej czerwonawej piękności, którą można oczywiście zastąpić inną białą rybą, najlepiej filetem.
Składniki:
2 filety z karmazyna
6-8 gałązek tyminku
1 duża biała cebula
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Karmazyna myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę, rozkładamy równomiernie cebulę i połowę tymianku.
Na to kładziemy ryby a na ryby pozostały tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Podajemy z ziemniakami, batatami, pieczywem i na przykład sałatą .
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz