Chleb domowy z garnka-bez wyrabiania



To przepis dla wszystkich kuchennych leniwców, którzy nie lubią brudzić rąk, którzy nie mają ani siły ani ochoty na długaśne wyrabianie ciasta itd,itp. Receptura jest tak prosta, że poradzą z nią sobie nawet kilkuletnie dzieci. W smaku przypomina bardziej ciabattę niż zwykły chleb pszenny. A piecze się go w garnku z pokrywką, choć szklane naczynie żaroodporne też się świetnie sprawdzi.
Przepis znalazłam podczas internetowego szperania na stronie www.directoalplaladar.com i od razu zapragnęłam go wypróbować.
Wychodzi rewelacyjny, znika w mgnieniu oka i jest bardzo prosty do zrobienia. Zresztą sami zobaczcie:

Składniki:
( na 1 bochenek)

0,5kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 op. suszonych drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
350 ml letniej wody

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy wodę i mieszamy niedbale aż do połączenia się składników:


Wygląda słabo, prawda? Ale tak właśnie ma wyglądać. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin żeby masa mogła urosnąć:




Tak wyrośniętą masę wyrzucamy z miski  na podsypany mąką blat i składamy boki do środka tak jak kopertę.
Możemy obsypać dodatkami takimi jak otręby, siemię lniane, słonecznik, dynia itp. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę.
Na końcu wstawię filmik z instrukcją krok po kroku:-)
A tak wygląda nasz chleb po godzinie:

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (góra i dół), wstawiamy do niego garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek musi być bardzo gorący.
Gdy piekarnik jest już nagrzany, wyciągamy garnek, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką , wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 230 stopni. Pieczemy pół godziny. Po pół godzinie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze jakieś 15-20 minut- skórka powinna zbrązowieć.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chleb kroimy po całkowitym wystudzeniu:






A tu filmik instruktażowy prosto z Ameryki:
https://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger