Turmenic tea czyli cudowna moc herbaty


Turmenic tea czyli herbata z kurkumy. Ale nie tylko.Przepis na tę herbatę mam od mojej instruktorki yogi Joli Borysiewicz. Jej moc - moc herbaty oczywiście- i dobroczynne skutki odczułam na własnej skórze zapobiegając nadchodzącemu zapaleniu zatok w dwa dni, gdzie pierwszego (zacytuję moją koleżankę) bolała mnie nawet piżama. A dziś to tylko wspomnienie. Zanim napiszę co i jak, w kilku słowach przedstawię każdego z uczestników tego napoju:

kurkuma- właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, antygrzybiczne, antynowotworowe, reguluje trawienie, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza wątrobę. Przeciwwskazania: niedrożność dróg żółciowych

imbir-właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające, stosowany przy przeziębieniach, kaszlu,wymiotach, biegunce, niestrawnościach, działa jak aspiryna. UWAGA: rozrzedza krew!!

cynamon-stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu, oprócz pięknego zapachu jest też naturalnym antyoksydantem (opóźnia proces starzenia się komórek), zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Ma też silne właściwości antybakteryjne, antyalergiczne, przeciwgrzybiczne, pobudza produkcję soku żołądkowego. Do tego wszystkiego świetnie rozgrzewa i przyspiesza metabolizm czyli sprzyja odchudzaniu :-)

kardamon- ma właściwości przeciwzapalne,ogranicza ból i obrzęk w błonach śluzowych ust i gardła, lotne olejki eteryczne hamują rozwój wirusów, bakterii, grzybów i pleśni. Kardamon ma również właściwości moczopędne, niweluje problemy trawienne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi. Poza tym to naturalny afrodyzjak ;-)

goździki-działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne, są silnym antyutleniaczem (jak cynamon), zawierają magnez, wapń, witaminy Ci K oraz fitoskładniki. UWAGA: małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące nie powinny ich stosować.

Składniki:

3 łyżki kurkumy
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1 łyżka sproszkowanego kardamonu
1 łyżka sproszkowanych goździków
1 łyżka cynamonu
1 litr wody

Dodatkowo:
50 ml mleka (krowie, kozie, kokosowe lub inne)
1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki (woda + przyprawy) umieścić w garnku i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Przelewając do szklanki warto użyć sitka. Po tym czasie herbata wygląda tak:

Do gorącego naparu dodajemy łyżeczkę miodu i 50 ml mleka, mieszamy i pijemy

Pierwszą "dawkę" najlepiej wypić na czczo. Można wzbogacić napar dodając zmielone siemię lniane lub miksując całość z bananem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger