Prosty indyjski chlebek chapati


Ten indyjski chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszystko czego potrzebujemy to mąka, woda, sól i klarowane masło. W zależności od wielkości jaką nadamy tym plackom mogą mieć one różne zastosowanie. W Indiach zastępują sztućce, nam również mogą, ale oprócz tego są świetną alternatywą dla kupnych tortilli. W Indiach używa się innej mąki, ja robię z takiej jaką mam czyli ze zwykłej pszennej. Wychodzą świetnie.

Składniki:

350 g mąki
1 łyżeczka soli
woda- tyle ile wchłonie mąka
masło klarowane

Wykonanie:

 Do miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy stopniowo wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Następnie dzielimy ciasto na porcje równej wielkości, każdą taką część rozwałkowujemy na cienki placek i smażymy z obydwu stron na suchej patelni.
Po usmażeniu każdy placek smarujemy roztopionym masłem ghee (klarowanym).
Prawda, że proste?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger