Kruche ciasto-przepis podstawowy nr.1


Z doświadczenia wiem, że warto mieć kawałek takiego ciasta w zamrażalniku na tak zwaną czarną godzinę- na niespodziewanych gości, na chandrę, na smutki, na dzionek za krótki-cytując niezapomnianego Jeremiego Przyborę. 
To kruche ciasto robi się szybko i zawsze wychodzi. Do tej pory wykorzystywałam go do placków z owocami, ale wczoraj posłużył jako spód do bajecznej tarty,ale o tym w innym poście.

Składniki:

2,5 szklanki mąki krupczatki
200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki zimnej wody opcjonalnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem a potem ugniatamy aż do połączenia się wszystkich składników. Robimy to w miarę sprawnie aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Jesli mimo naszych starań składniki nie chcą się połączyć, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
Powstały rulon widoczny na zdjęciu dzielimy na dwie części w stosunku 2:1.
Każdą część owijamy folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Oczywiście nie trzeba dzielić ciasta akurat w ten sposób. U mnie większa część wykorzystywana jest do ciast pieczonych w blasze prostokątnej (35x27) i okrągłej o średnicy 24cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger