Odchudzone pesto z zielonej pietruszki i slonecznika
Od przybytku głowa nie boli, ale co zrobić z reklamówką zielonej pietruszki? Co się dało- zamroziłam a z reszty czyli mniej więcej z dwóch pęczków zrobiłam polską wersję pesto. Nie powiem- wyszło bardzo, bardzo smaczne. Wykonanie zajmuje chwilę a starcza na długo, ma wiele zastosowań i można bezpiecznie przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku około tygodnia, można też zamrozić. Jest to wersja odchudzona więc nie trzeba bardzo restrykcyjnie wydzielać sobie mini porcji.
Składniki:
2 pęczki zielonej pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
100 ml oliwy z oliwek
100 ml wody
sól do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę. Ilością wody i oliwy można dowolnie operować-tu podana jest jedynie orientacyjnie. Wszystko zależy od wielkości pęczków pietruszki. Najlepiej więc wlać po 50 ml wody i oliwy i potem uzupełniać aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz