Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Święta tuż tuż więc z największą przyjemnością zaprezentuję Wam dziś wigilijną zupę z suszonych grzybów, która co roku gości na naszym wigilijnym stole- do spółki z barszczem z pasztecikami. Jest tak dobra, że po obfitym sezonie grzybowym- a taki był tegoroczny- robię ją też w ciągu roku na specjalne okazje. Używam suszonych prawdziwków i podgrzybków, które nadają jej fantastyczny, nienachalny smak. Jest nieco pracochłonna, ale warto poświęcić na jej zrobienie trochę uwagi-efekt końcowy na pewno zrekompensuje zainwestowany czas.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
biała część pora
kawałek selera
opalona cebula (duża)
150 g suszonych grzybów
100 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
sól
pieprz
zielona pietruszka do dekoracji
+
makaron nitki ugotowany wg wskazań producenta
Wykonanie:
1. grzyby zalewamy 1 litrem wrzątku i zostawiamy na całą noc żeby się dobrze namoczyły.
2. W dużym garnku gotujemy wywar* z warzyw z dodatkiem soli i pieprzu (na wolnym ogniu).
Z warzyw można zrobić sałatkę jarzynową.
3. Gotujemy grzyby około pół godziny w wodzie, w której się moczyły- na wolnym ogniu-po czym wyciągamy grzyby, siekamy niezbyt drobno, wrzucamy z powrotem do grzybowego wywaru. Uzupełniamy wywar grzybowy wywarem warzywnym w proporcji 1:1, dodajemy łyżkę masła, słodką śmietankę i ugotowany wcześniej makaron.. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
* pozostały wywar można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz