Bezmleczny zielony detoks z jarmużem



Po świętach przy stole chyba każdemu przyda się odrobina oddechu od jedzenia. Znakomitą propozycją substytutu posiłku będzie ten kapitalny zielony koktajl. Jest lekki, ale jednocześnie sycący, bogaty w witaminy, minerały a do tego zaskakująco smaczny. Do tego robi się go bardzo szybko. Czyli same plusy ;-)

Składniki:
(na 4 porcje)

100 g jarmużu
1 banan
1 gruszka
sok z 1/2 limonki lub cytryny
ok.500 ml wody
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Z liści jarmużu wycinamy zgrubiałą część łodygi. Wykrojone liście jarmużu wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami (obranymi i pokrojonymi w małe kawałki) do wysokiego naczynia i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Trwa to ok. 30 sekund. Koktajl najlepiej wypić od razu, przechowywany dłużej traci piękny zielony kolor a jeśli dodaliśmy siemię lniane, dodatkowo bardzo gęstnieje i konsystencją zaczyna przypominać kisiel.

                                   

                                             
                                                     S  M  A  C  Z  N  E  G  O  : - )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger