Risotto dyniowo-groszkowe z liśćmi limonki



Risotto z dyni i groszku to kolejna potrawa poprawiająca nastrój. Została stworzona ad hoc na przyjęcie gości, którzy mieli dość sprecyzowane życzenia: żadnego mięsa i dużo warzyw. Baza jest bardzo klasyczna natomiast kropka nad przysłowiowym "i" nieco orientalna za sprawą liści limonki kaffir, które nadają jej orzeźwiający smak. Może brzmi to rewolucyjnie, ale ta kombinacja aromatów sprawdza się wyśmienicie. Danie jest proste do zrobienia, ale szalenie wykwintne. A do tego ładnie się prezentuje na talerzu.

Składniki:
(na 4 porcje)

300 g ryżu arborio
200 ml białego wytrawnego wina
1/2 kg dyni piżmowej
1 szklanka mrożonego groszku
1 cebula (biała, żółta lub szalotka)
4-5 listków limonki kaffir
1 litr wywaru z warzyw
1 łyżka oleju
100 g masła
150 g parmezanu lub innego twardego sera
orzeszki cashew do dekoracji (opcjonalnie)-uprażone na suchej patelni


Wykonanie:

W garnku z płaskim dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy ryż, pokrojoną w małą kostkę dynię, groszek oraz liście limonki i całość zalewamy winem. Zmniejszamy ogień na minimalny. Gdy ryż wchłonie wino zaczynamy dolewać wywar z warzyw-po jednej chochli. Cały proces dolewania i wchłaniania się płynu będzie trwał około pół godziny. Po tym czasie ryż jest już miękki. Dodajemy masło i 2/3 startego parmezanu-całość delikatnie mieszamy.
Wykładamy na talerz, dekorujemy startym parmezanem, podprażonymi orzeszkami i liśćmi limonki.







2 komentarze:

  1. Oprócz drobno posiekanej cebuli daję także marchew dla koloru i seler do smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie każdy lubi seler, do liści limonki też mi jakoś nie pasuje, ale oczywiście można dodawać co kto uważa...::)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger