Dip chrzanowy do pasztetów, ryb,wędlin i serów



Warto trochę pocierpieć i zetrzeć korzeń chrzanu do tego dipu. Moja babcia robiła go przede wszystkim na każde święta, ale zdarzało się też, że udawało nam się ją namówić również w ciągu roku. Smak jest bardzo wyrazisty, ostry, czasem aż kręci w nosie. Oczywiście można posłużyć się chrzanem ze  słoika, ale czyż święta nie są czasem wyjątkowym kiedy robimy  niecodzienne rzeczy?

Składniki:

10 dag korzenia chrzanu
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/2- 1 łyżeczki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/4-1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Korzeń chrzanu obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach:



Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy do słoika. Zamykamy i przechowujemy w lodówce. Jeśli smak jest zbyt ostry możemy dodać więcej majonezu i śmietany.
Dip smakuje wyśmienicie z mięsem na zimno, rybą w galarecie, pasztetami mięsnymi i warzywnymi, z serami oraz jako dodatek do kanapek. Myślę, że na święta będzie jak znalazł ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger