Zupa krem z pasternaku


Kto jadł kiedykolwiek pasternak-ręka w górę.... No właśnie, prawie nikt, a wielu z Was kojarzy się on z paszą dla zwierząt. U nas niedoceniany, na zachodzie droższy od pietruszki. Szczerze mówiąc chyba nawet ciężko go w Polsce kupić choć wikipedia podaje, że nieuczciwi handlowcy sprzedają go jako pietruszkę. No cóż-nigdy na takich nie trafiłam ;-) Miałam to szczęście, że dostałam w prezencie ogromną miskę pełną pasternaku i teraz leży sobie w chłodzie i czeka na moje kolejne pomysły.Oba warzywa mają podobne wartości odżywcze, bardzo podobny wygląd- zwłaszcza jeśli są pozbawione liści. Smak też jest podobny choć dla mnie, wbrew temu co piszą o nim znawcy, pasternak jest ostrzejszy i bardziej wyrazisty niż pietruszka-przynajmniej ten, który mam- a pietruszka -choć zawiera dwa razy mniej cukru jest słodsza. Dodatkowo pasternak ma orzechowy aromat, który bardzo lubię. A danie na dziś to zupa-krem, gęsta, wyrazista,pożywna, lekko słodkawa w tle. Myślę,że warto spróbować.

Składniki:

1 kg obranego pasternaku (korzeń)
1 duża cebula (biała lub żółta)
2-3 ziemniaki
biała część pora
2 łyżki masła-opcjonalnie
woda lub wywar z warzyw
sól i pieprz do smaku
100 ml słodkiej śmietanki 18%-opcjonalnie

Wykonanie:

Do dużego garnka wkładamy umyte i pokrojone warzywa, zalewamy wodą lub wywarem warzywnym. Jeśli używamy wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Nie podaję czasu gotowania gdyż wszystko zależy od wielkości kawałków, na jakie pokroiliśmy warzywa. Po ugotowaniu rozdrabniamy zawartość garnka za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem jeśli zachodzi taka potrzeba, na koniec dodajemy masło lub śmietankę. Piszę "lub" bo jedno i drugie jest tłuste a nie ma potrzeby obciążania tej zupy tłuszczem ponad miarę. Oczywiście jak ktoś lubi może dodać obydwa składniki.

Zupę serwujemy z na przykład z uprażonymi orzechami włoskimi i kleksami z pesto z zielonej pietruszki
http://adawkuchni.blogspot.com/2015/11/odchudzone-pesto-z-zielonej-pietruszki.html





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger