Krem z pieczonej dyni alias dyniowe cappuccino



Dyniowe cappuccino to jedynie propozycja podania tej zupy. Istotą jest baza czyli tym razem pieczona dynia, która na przykład została z obiadu z poprzedniego dnia. Zazwyczaj planując posiłki piekę tyle dyni, iż mam pewność, że zostanie. Jej smakiem można dowolnie manewrować poprzez dodawanie różnych ziół do pieczenia a potem do gotowania. Wszystko zależy od naszych preferencji. 
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, na zdjęciu widoczna jest z pianką z gorącego mleka, którą naturalnie można pominąć lub zastąpić innym produktem mlecznym bądź mleko podobnym. Jako zagęstnik można zastosować kaszę jaglana ugotowana na sypko- komponuje się doskonale.

Składniki:

Dynia upieczona w kawałkach z solą, pieprzem, czosnkiem w łupinach i obsypana np. czosnkiem niedźwiedzim
upieczony czosnek ( 1 główka)
wywar warzywny w takiej ilości aby przykryć w garnku dynię
sól
pieprz
czosnek niedźwiedzi - około 1 łyżki (dodatkowo)
mleczna pianka

Wykonanie:

Do garnka wkładamy upieczoną dynię, upieczony i obrany czosnek, zalewamy wywarem, miksujemy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
Podajemy z mleczną pianką :






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger