Tarta podwójnie jagodowa z białą czekoladą


Skoro jesteśmy w sezonie jagodowym a wokół mnie nie brakuje zagorzałych wielbicieli tych granatowych kuleczek pomyślałam sobie, że tarta z nimi też mogłaby być pyszna. Na spód wykorzystałam ciasto na ciasteczka maślane a reszta to już moja fantazja.

Składniki:

ciasto kruche wg TEGO przepisu

1 litr jagód
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

200 g białej czekolady
400 ml kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Kruche ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy folię i wysypujemy np. fasolę, żeby obciążyła ciasto. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok.15 minut, następnie wyciągamy ciasto, usuwamy folię i fasolę. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy ciasto jeszcze 5 minut.

Jagody myjemy. Połowę umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Gotujemy ok.5 minut. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy na 10 minut. Po upływie podanego czasu wlewamy żelatynę do jagód i mieszamy dokładnie. Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy całość na spód.
Gdy stężeje możemy zabrać się za krem z białej czekolady. W rondelku podgrzewamy śmietankę  czekoladę, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę rozpuszczamy jak poprzednio, odstawiamy na 10 minut po czym łączymy z masą czekoladową. Studzimy i wylewamy na galaretkę. Gdy masa zacznie tężeć wysypujemy na wierzch resztę jagód.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :-)





1 komentarz:

  1. Spróbował bym z chęcią :) nie łączyłem jeszcze białej czekolady z jagodami :) ceramiczne kuleczki polecam zamiast fasoli

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger