Koperkowy pasztet z kalafiora i cieciorki
Jest kremowy, wilgotny, cudownie koperkowy. Idealny na kanapki, można go nawet rozsmarować. Ale sprawdzi się też jako przystawka na przykład z dipem chrzanowym (przepis tutaj). Jeśli ktoś nie lubi koperku, może go zastąpić pietruszką czy innym aromatycznym dodatkiem. Mój przepis zawiera jajka, ale spokojnie można je zastąpić odrobina oleju i siemieniem lnianym (mielonym) czy płatkami owsianymi.
Składniki:
(foremka 11x21)
1 ugotowany kalafior (ok. 1 kg)
2 szklanki ugotowanej cieciorki
1 pęczek koperku
2 jajka
sól
pieprz
ok.100 g bułki tartej
Wykonanie:
Kalafior i cieciorkę przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy drobno posiekany koperek, sól, pieprz. Po doprawieniu dodajemy jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem lub olejem, oprószamy bułką tartą. Do foremki przekładamy masę warzywną. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra i dół).
Po upieczeniu zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz