Zupa krem z botwinki
Nie przepadam za botwinką, ale w formie kremu bardzo mi smakuje, zwłaszcza, że jest tam też kilka innych warzyw i sporo przypraw. Jak większość moich zup, jest gotowana na wodzie co znacznie przyspiesza przygotowanie a jednocześnie zupa nie traci na smaku.
Składniki:
spory pęczek botwinki (razem z buraczkami)
3-4 ziemniaki
2-3 marchewki
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 por
sól
pieprz
sporo świeżego tymianku
2-3 liście laurowe
3-4 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, jeśli ziemniaki i marchewki są duże- kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy wodą na wysokość 2 centymetrów nad poziom warzyw, dorzucamy liście laurowe, tymianek, dodajemy trochę soli i gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie warzywa są już ugotowane, wyciągamy tymianek i liście laurowe i miksujemy zupę. Następnie dodajemy oliwę,ocet, sól, pieprz, cukier i miód. Zupa powinna mieć wyraźnie wytrawny charakter. Można udekorować przed podaniem kwaśną śmietaną.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz