Lody jogurtowe z limonką i kardamonem
Zakochałam się w nich.... Posmak kardamonu jest jednocześnie subtelny jak i uzależniający. Do tego świeżość limonki, lekka kwasowość jogurtu i syrop cukrowy- nic dodać, nic ująć. W dodatku takie lody można przygotować o każdej porze roku. podanego przepisu wychodzi ok.1 litr smakołyku- w sam raz na jedno posiedzenie ;-)
Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietany kremówki
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
4 ziarenka kardamonu
90 g cukru
200 ml wody
Z ziaren kardamonu wyjmujemy wewnętrzne nasionka i razem ze startą skórką, cukrem, wodą i sokiem z limonki umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut. Studzimy.
Do miski przekładamy jogurt, dolewamy śmietanę. Mieszamy i dolewamy odcedzony syrop. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby schłodzić masę. Następnie przekładamy ją do maszyny i postępujemy według instrukcji producenta.
Jeśli nie mamy maszyny to z lodówki przekładamy masę w szczelnym pojemniku do zamrażalnika i zamrażamy mieszając co pół godziny aby rozbić kryształki lodu.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz