Dorsz zapiekany z grzybami pod ziołową skorupką


Ten sos ma oczywiście nazwę, ale od dwóch tygodni próbuję sobie- bezskutecznie-przypomnieć. I nic...Korzenie ma w kuchni francuskiej, stąd obecność białego wina, brandy czy musztardy. A grzyby to w tym wypadku najzwyklejsze pieczarki. Co do ryby- wybrałam filet z dorsza, ale może być każda, zwłaszcza biała ryba. Przygotowanie można rozłożyć na dwie raty czyli najpierw zrobić sos a potem resztę.
Podane składniki wystarcza na 4 duże porcje do których będziemy potrzebować ok. kilograma ryby.

Składniki sosu:

500 g pieczarek
3 szalotki
2 rozgniecione z solą ząbki czosnku
czubata łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
50 ml brandy
1 łyżka mąki (czubata)
200 ml wywaru rybnego lub warzywnego
100-150 ml śmietanki 12%
1 łyżeczka musztardy (użyjcie takiej jaką lubicie)
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy szalotki i czosnek z solą. Następnie dodajemy pokrojone bardzo drobno pieczarki. Smażymy mieszając aż pieczarki się obkurczą. Dolewamy wino i dalej smażymy aż wino w większości odparuje. Podsypujemy pieczarki łyżką mąki, mieszamy i dolewamy wywar. Sos zacznie gęstnieć. Mieszając dolewamy śmietankę, dodajemy musztardę, sok z cytryny i brandy. Gotujemy jeszcze chwilę po czym wyłączamy. Całą procedura trwa ok.30-40 minut.

Ziołowa skorupka:

100 g sera typu parmezan lub ementaler (startego)
100 g bułki tartej
1/2 kubka posiekanych ziół- pietruszka, tymianek, rozmaryn,estragon-co kto lubi
3 łyżki oliwy
 Wszystko razem mieszamy.

A teraz składamy puzzle:

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą, wykładamy pokrojonego na porcje dorsza (skórą do dołu). Nie solimy ryby! Na rybę wylewamy równomiernie sos i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-30 minut. Pod koniec pieczenia rybę posypujemy mieszanką ziół, sera i bułki tartej, ustawiamy funkcję grill i pieczemy jeszcze ok. 1 minuty tak aby posypka nabrała brązowego koloru.
Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger