Chleb na maślance



Z założenia to miały być bułki...i całkiem przez przypadek wyszedł mi chleb. Nie miałam przepisu, jedynie produkty, które zmieszałam eksperymentując z proporcjami. Z poniżej podanych wychodzi ciasto dość zwarte i gęste- nie przejmujcie się tym. Po upieczeniu będzie puszyste z chrupiącą skórką. A do tego beż żadnych chemicznych dodatków.

Składniki:

400 ml maślanki
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki (20cm x10cm) i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- aż do uzyskania koloru jak na zdjęciu.
I to wszystko. Chleb jest miękki, puszysty, świetnie komponuje się ze słodkimi i słonymi dodatkami a także jest dobrym substytutem  chleba tostowego.





5 komentarzy:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger