Chutney z czerwonej cebuli
Pewnie ilu ludzi robi chutney z cebuli, tyle jest przepisów. Po wypróbowaniu wielu wariantów ten smakuje mi najbardziej. Ma wiele zastosowań zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go przechowywać w słoiku w lodówce albo podzielić na porcje i zamrozić.
Składniki:
6 dużych czerwonych cebul pokrojonych w piórka
150 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki brązowego cukru
50 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki z aronią (najlepiej domowego)
oliwa do smażenia (niewiele)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy na wolnym ogniu ok.10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy smażenie aż odparuje płyn a cebula stanie się całkiem miękka. Trwa to w sumie razem około pół godziny.
Wystudzony chutney przekładamy do słoików, zamykamy i chowamy do lodówki.
A już w następnym poście pokaże Wam jak w nietypowy sposób można taki chutney wykorzystać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz