Warzywno-mięsna tarta Tatin
Bardzo lubię takie figle migle w kuchni. Sama tarta tatin nie jest niczym nowym, ale gdy w środku znajdziemy karmel, ziemniaki , chorizo czy chutney cebulowy robi się ciekawie. Zresztą...to tylko pomysł, który może służyć do dalszych wariacji. U mnie taki zestaw pojawił się głównie z tego powodu, że akurat takie resztki miałam w lodówce. Pomysł na karmel nie jest mój, pochodzi od Yotama Ottolenghi, ale jest tak trafiony, że nie mogłam sobie odmówić.
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry
trochę kiełbasy chorizo w cienkich plastrach
trochę szynki długo dojrzewającej
trochę sera koziego w plastrach
posiekana pietruszka
chutnej cebulowy
1 arkusz ciasta francuskiego
karmel (10 dag masła, 40 dag cukru, szczypta soli)
świeży rozmaryn
Wykonanie:
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. W rondelku zagotowujemy masło z cukrem i solą. Powstały karmel rozlewamy niechlujnie na papier- i tak podczas pieczenia się rozprzestrzeni. Na karmel sypiemy natkę i układamy starannie ziemniaki, chorizo, szynkę, cebulę, rozmaryn i ser. Całość przykrywamy arkuszem ciasta francuskiego dokładnie zawijając ranty pod spód (jak na zdjęciu).
Wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.25 minut.
Po upieczeniu przykrywamy tartę dużym talerzem lub deską i odwracamy do góry nogami tak aby ciasto znalazło się na spodzie a papier na górze.
Delikatnie ściągamy papier i mamy gotową do spożycia warzywną tartę tatin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz