Coleslaw z sosem musztardowo-klonowym



Nie dość, że sama byłam zaskoczona smakiem tej surówko-sałatki, to jeszcze nikt z jedzących nie był w stanie odgadnąć jej pełnego składu. Wy pewnie też będziecie zdziwieni :-) Natomiast konsternacja i zaskoczenie na twarzach jak już się dowiedzieli co jedzą- bezcenne. Pomysł wziął się z zalegających warzywnych resztek- nie lubię wyrzucać jedzenia- a sos miał być lżejszy kalorycznie w porównaniu z tym oryginalnym z majonezem.
Moja wersja znakomicie nadaje się zarówno jako surówka do obiadu jak też jako samodzielne danie. Ma dodatkowo tę zaletę, że po polaniu sosem warzywa nie wiotczeją. Z podanych proporcji wychodzi bardzo zacna micha.

Składniki:

1/4 małej kapusty drobno poszatkowanej
1 duży surowy burak (ok.150 g)
ok. 150 g surowej brukwi
garść uprażonych orzechów

Sos:
3 łyżeczki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki syropu klonowego
4-6 łyżek wody
pieprz do smaku


Wykonanie:

Składniki sosu mieszamy w osobnym naczyniu. Buraka i brukiew ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy dokładnie, polewamy sosem, mieszamy i na koniec posypujemy orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger