Sałatka rokpol/gruszka/orzechy/ sos musztardowo-miodowy



To bardzo smaczna propozycja szczególnie dla osób lubiących mieszanie smaków. Jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy mniej lub bardziej swobodne, na przyjęcia, na standing party, na grilla.
Moja sugestia jest taka aby nie polewać tej sałatki sosem przed podaniem jej na stół, gdyż sałata lodowa lubi więdnąć pod wpływem płynnych dodatków i wtedy prezentuje się raczej słabo.
Wybierając ser poszukajcie jakiegoś ostrego i zdecydowanego w smaku- zaprocentuje kontrastem z gruszką.

Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
2 twarde gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
200 g sera typu rokpol
100 g uprażonych orzechów włoskich
pieprz

Dressing:

3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny
sól do smaku
woda do rozrzedzenia sosu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce. Sos powinien być aksamitny, niezbyt agresywny w smaku. W razie czego balansujemy miodem i musztardą.

Sałatę myjemy, osuszamy w suszarce albo ręcznikiem papierowym, kroimy na  średnio drobne kawałki (sałata lodowa jest jedyną, którą można kroić nożem). Układamy w salaterce. Na sałatę wykładamy pokrojone gruszki, pokruszony rokpol i podprażone orzechy włoskie. Całość oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dressing podjemy w osobnej miseczce lub tuż przed podaniem polewamy nim sałatkę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger