Chorizo z ciceciorką w pomidorach
Znów kuchnia hiszpańska- jak zwykle prosta, sycąca i smaczna. Najlepiej użyć chorizo picante, ma zdecydowanie więcej pazura a potrawa nabiera przez to charakteru. Jeśli nie lubicie cieciorki, można ją zastąpić na przykład białą fasolą lub zieloną soczewicą.
Składniki:
2 duże cebule
5-6 ząbków czosnku
250 g chorizo (picante)
1 szklanka suchej cieciorki ( lub 2 puszki)
1 puszka pomidorów bez skórki lub 4-5 świeżych
sól
pieprz
papryka wędzona ostra
chili
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cieciorkę moczymy przez 12 godzin w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie zlewamy wodę, wlewamy świeżą, dodajemy szczyptę sody oraz sól i gotujemy cieciorkę do miękkości. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, i wrzucamy pokrojone w plastry chorizo, obsmażamy dokładnie, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy. Następnie dodajemy cieciorkę oraz pomidory. Dusimy pod przykryciem ok.10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną ,wędzoną papryką.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz