Hiszpańska tortilla z ziemniakami i cebulą


Mam słabość do kuchni hiszpańskiej i do Hiszpanii w ogóle, dlatego co jakiś czas będę Wam podrzucać co ciekawsze propozycje. Tortilla jest jednym ze sztandarowych dań, podaje się ją zarówno na ciepło jak i na zimno w formie tapas czy wkładu do kanapek (bocadillos).
Największą trudnością jest przerzucenie tortilli na drugą patelnię a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie cebuli. Ale od początku:

Składniki:
(patelnia o średnicy 23-25cm)

300 g cebuli
4 duże ziemniaki
8 jajek
sól
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i karmelizujemy na oliwie pół godziny na bardzo wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Ma się zrobić szklista a nie przypalona. Nie dodajemy do niej soli na tym etapie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki równej grubości i smażymy 10 minut na drugiej patelni aż zmiękną. Oczywiście mieszamy żeby się nie przypaliły.

Jajka rozbijamy w misce i mieszamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól- ok.1/2 łyżeczki.

Do zrobienia tortilli będziemy potrzebować dwóch patelni takiej samej wielkości lub jednej trochę mniejszej a drugiej trochę większej.

Do dużej miski przekładamy cebulę i ziemniaki, dolewamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
Mniejszą patelnie smarujemy lekko oliwą i wylewamy masę. Smażymy na średnik ogniu ok.2-3 minut- aż boki zaczną się ścinać. Drugą patelnie również smarujemy oliwą, przykrywamy nią pierwszą patelnię i energicznym ruchem przewracamy złączone patelnie do góry nogami.
Teraz tortilla jest na większej patelni. Smażymy dalej jeszcze 2 minuty.
Przekładamy na talerz i podajemy na ciepło lub na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger