Brownie według Katherine Hepburn



Ten przepis opublikował dawno temu The New York Times dzięki sąsiadce Katherine Hepburn, niejakiej Heather Henderson. Gdy gwiazada kina leżała w szpitalu, ojciec Heather zaniósł jej do szpitala brownie-na poprawę humoru. Katherine jednak ciasto nie przypadło do gustu z powodu słabej jakości. Długo się nie namyślając dała mu swój przepis brownie. Wiele lat później Heather opisała całą historię w liście do wydawcy NYT dołączając ów przepis.


Składniki:
(na blaszkę 20x20)

60 g kakao
110 g masła
2 jaja
170-200 g cukru
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
100 g orzechów (dowolnych)

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni. Blaszkę lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy kakao oraz esencję waniliową i mieszamy. Studzimy chwilę po czym wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy cukier, sól, mąkę i orzechy. Do suchej mieszanki wlewamy kakaowe masło z wanilią. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa będzie raczej gęsta.
Przekładamy całość do blaszki i pieczemy 35-40 minut.

Tajemnicą tego ciasta jest niska temperatura i mała ilość mąki-dzięki temu pozostaje wilgotne i delikatne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger