Oszukana warzywna carbonara



Dlaczego oszukana? Bo z dodatkiem śmietany, której nie ma w prawdziwej carbonarze z boczkiem. Niemniej jednak taka też jest pyszna i mimo wszystko mniej kaloryczna. A puryści mogą zastąpić śmietankę wodą z gotowania makaronu, tylko w nieco mniejszej ilości. Do carbonary możemy  dodać dowolny makaron, niekoniecznie musi to być spaghetti. Ja wybrałam pełnoziarniste świderki. Zamiast twardego włoskiego sera możemy użyć jednego z polskich twardych serów długodojrzewających, mają bogaty smak, są wyraziste i świetnie się topią.

Składniki:
(na 4 porcje)

200 g makaronu
2 cebule pokrojone w piórka
2 średniej wielkości cukinie
100 g twardego sera startego na małych oczkach
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml słodkiej śmietanki 12%
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę (5 minut), dodajemy pokrojone w ukośne kostki cukinie oraz czosnek (posiekany, zmiażdżony). Doprawiamy sola i pieprzem i smażymy mieszając jeszcze jakieś 5 minut.
W osobnej miseczce mieszamy jajka, śmietanę i 3/4 sera.
Do cukinii z cebulą dodajemy odcedzony makaron, wlewamy na to sos z miseczki (jajka/ser/śmietana), mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze. Posypujemy resztką sera.











1 komentarz:

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger