Chleb na maślance
Z założenia to miały być bułki...i całkiem przez przypadek wyszedł mi chleb. Nie miałam przepisu, jedynie produkty, które zmieszałam eksperymentując z proporcjami. Z poniżej podanych wychodzi ciasto dość zwarte i gęste- nie przejmujcie się tym. Po upieczeniu będzie puszyste z chrupiącą skórką. A do tego beż żadnych chemicznych dodatków.
Składniki:
400 ml maślanki
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki (20cm x10cm) i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- aż do uzyskania koloru jak na zdjęciu.
I to wszystko. Chleb jest miękki, puszysty, świetnie komponuje się ze słodkimi i słonymi dodatkami a także jest dobrym substytutem chleba tostowego.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńDzisiaj zrobię próbę :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię próbę :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię próbę :)
OdpowiedzUsuń