Potrawka z cieciorki z krewetkami
Czasem mamy mało czasu na gotowanie, albo nie za bardzo mamy ochotę. Idealnym rozwiązaniem jest ta szybka potrawka z cieciorki, którą można przygotować dosłownie w 20 minut. Możemy użyć cieciorki z puszki lub ugotowanej osobiście a krewetki lepiej wcześniej rozmrozić.
Składniki:
(4 porcje)
2 puszki cieciorki lub
200 g suchego ziarna cieciorki
2 puszki pomidorów bez skóry*
200 g krewetek**
1 bakłażan (300g)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej wędzonej papryki
oregano
sól
pieprz
oliwa
wywar warzywny lub woda do podlania potrawy
* w sezonie używamy świeżych pomidorów.
** krewetki można pominąć jeśli ktoś nie lubi
Wykonanie:
Jeśli używacie suchej cieciorki, należy ą namoczyć na noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej a następnie zagotować- zupełnie tak samo jak przy hummusie.
Natomiast tą z puszki wystarczy odcedzić z zalewy.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną drobno cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek oraz bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy cieciorkę i pomidory. Jeśli jest potrzeba, dolewamy bulionu lub wody. Solimy i pieprzymy do smaku. Przykrywamy i dusimy 15 minut. Następnie dorzucamy rozmrożone krewetki, oregano i wędzoną paprykę. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz