Wegańska zupa kalafiorowa z soczewicą
To będzie tydzień pod znakiem zupy. Pierwszą z nich będzie zupa kalafiorowa z czerwoną soczewicą w mocno indyjski stylu- aromatyczna, lekko pikantna i słodka, nieziemsko pachnąca. Nie ma w niej żadnego zagęstnika więc można podać ją z plackami chlebowymi lub jakimkolwiek pieczywem, albo dorzucić do środka ziemniaków. Dla mnie jest ona wystarczająco syta, ale każdy ma różne potrzeby.
Składniki:
(na 3 litry zupy)
1 mały kalafior
1 cebula
200 g soczewicy (suche ziarno)
2 litry bulionu warzywnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
sól
pieprz
400 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
pęczek świeżej kolendry
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy w nasionach rozgniatamy w moździerzu. Siekamy drobno cebulę a kalafior (umyty) rozdzielamy na małe różyczki.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego cebulę i na niewielkim gazie smażymy 5 minut mieszając okazjonalnie. Dodajemy wszystkie przyprawy (poza solą) i kalafior. Dalej smażymy mieszając- przez ok.2-3 minuty.
Dolewamy wywar warzywny, wsypujemy soczewicę, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
Wyłączamy i dolewamy mleko kokosowe. Podajemy ze świeżą kolendrą lub pietruszką jeśli nie lubimy kolendry.
U mnie na zdjęciach widnieje wersja "light" bez mleka.
Smacznego :-)
kalafiora z soczewicą jeszcze nie łączyłam:) podoba mi się taka zupa:)
OdpowiedzUsuń