Pikantna zupa orzechowo- batatowa


Jeśli myślicie, że chodzi w tej zupie o orzechy włoskie, to nic bardziej mylnego. Jest słodkawo-pikantna, nieprawdopodobnie kremowa, gęsta i sycąca. Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy prośbom o dokładki nie było końca. I tak jest do dnia dzisiejszego.

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego
400 g batatów
150 g masła oczechowego (przepis tutaj )
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól do smaku
1-2 papryczki chili
sok z limonki
400 ml mleka kokosowego
do dekoracji:
kolendra/szczypiorek

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim posiekana cebulę aż zmięknie. Następnie dorzucamy posiekany imbir, czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy mieszając około 1 minuty.
Dodajemy posiekane chili, obrane i pokrojone bataty. Gotujemy 20 minut. Dorzucamy pomidory, masło orzechowe i sok z limonki. Blendujemy całość. Wyłączamy ogień i dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy ze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger