Tiramisu najlepsze na świecie
To naprawdę najlepszy przepis z jakim się zetknęłam, mam go od lat wycięty z gazety i wklejony do zeszytu. Testowałam wiele innych, ale ten odpowiada mi najbardziej- jest mało słodki, lekki jak chmurka, z przewagą kremu. Można go robić z alkoholem lub bez, jeśli przygotowujemy wersję dla dzieci. Robi się go szybko a zjada jeszcze szybciej. Same plusy, prawda?
Składniki:
( na foremkę 20x30cm)
500 g serka mascarpone
4-5łyżek drobnego cukru
4 jajka
30 dag podłużnych biszkoptów
50 ml alkoholu (amaretto/wiśniówka/ żubrówka/itp)
ok.0,5l świeżo zaparzonej kawy bez fusów
szczypta soli
odrobina kakao w proszku
Wykonanie:
Zaparzamy kawę, studzimy i dolewamy do niej alkohol.
Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 3/4 cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej białej masy.Następnie dodajemy do masy mascarpone i również mieszamy mikserem aż do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier.
Ubite białka przekładamy do masy serowo-jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Biszkopty po jednym maczamy w kawie z alkoholem i wykładamy na dno naczynia. Posypujemy kakao i wykładamy połowę kremu.
Na krem układamy ponownie warstwę namoczonych pojedynczo biszkoptów, posypujemy kakao i wykładamy na to pozostały krem. Wyrównujemy i posypujemy kakao.
Przykrywamy Folią aluminiową i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Deser możemy przygotować w naczyniu prostokątnym lub w pucharkach.
Z tych proporcji wychodzi 6 bardzo dużych pucharków.
Smacznego :-)
Składniki:
( na foremkę 20x30cm)
500 g serka mascarpone
4-5łyżek drobnego cukru
4 jajka
30 dag podłużnych biszkoptów
50 ml alkoholu (amaretto/wiśniówka/ żubrówka/itp)
ok.0,5l świeżo zaparzonej kawy bez fusów
szczypta soli
odrobina kakao w proszku
Wykonanie:
Zaparzamy kawę, studzimy i dolewamy do niej alkohol.
Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 3/4 cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej białej masy.Następnie dodajemy do masy mascarpone i również mieszamy mikserem aż do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier.
Ubite białka przekładamy do masy serowo-jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Biszkopty po jednym maczamy w kawie z alkoholem i wykładamy na dno naczynia. Posypujemy kakao i wykładamy połowę kremu.
Na krem układamy ponownie warstwę namoczonych pojedynczo biszkoptów, posypujemy kakao i wykładamy na to pozostały krem. Wyrównujemy i posypujemy kakao.
Przykrywamy Folią aluminiową i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Deser możemy przygotować w naczyniu prostokątnym lub w pucharkach.
Z tych proporcji wychodzi 6 bardzo dużych pucharków.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz