Pizza -przepis podstawowy



Pizza jest daniem, do którego wracam regularnie, ba, mam do niego ogromną  słabość. Wypróbowałam już sporo przepisów na ciasto no i oczywiście jeśli jestem w miejscu, w którym można zjeść dobrą pizzę zawsze to robię. Tak było całkiem niedawno i choć nie była to słoneczna Italia to jednak pizzę robili Włości. A o szczegółach możecie przeczytać na moim drugim blogu.
A wracając do przepisu to ten dzisiejszy jest jednym z lepszych. Ciasto można wyrabiać w maszynie do pieczenia chleba lub ręcznie. Pizza wychodzi cienka, chrupiąca z lekko puszystymi rantami.


Składniki na ciasto:
(pizza o średnicy 40 cm)

200 g mąki pszennej
20 dag drożdży
110 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Maszyniści-wrzucamy wszystkie składniki do maszyny i dalej postępujemy według wskazań producenta.
Tradycjonaliści- z drożdży, niewielkiej ilości wody ( z tych 110 ml), mąki i cukru robimy zaczyn. Gdy urośnie, dodajemy go do pozostałej mąki, dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Trwa to około 5-10 minut. Starajmy się nie dosypywać mąki, bo ciasto zrobi się twarde.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Ja robię to na papierze do pieczenia lekko podsypanym mąką. Na tym samym papierze będę potem piekła pizzę.


Następnie układamy papier z ciastem na prostokątnej blaszce dedykowanej do piekarnika. Wierzch smarujemy ketchupem, oczywiście najlepszy będzie domowy, który możecie zrobić w sezonie a przepis znajdziecie tutaj

Na ketchup sypiemy oregano, mozzarellę i pozostałe dodatki.
U mnie to tuńczyk, czerwona cebula, oliwki, ser scamorza i świeża bazylia.
Odstawiamy pizzę na pół godziny żeby sobie troszkę podrosła.


Po upływie pół godziny tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na dolny poziom.
Pieczemy ok.5-7 minut.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger