Zupa krem z pieczonych pomidorów


Bardzo szybka, prosta, dietetyczna, wegańska, cudownie kremowa....można by tak w nieskończoność. Jeśli upieczecie potrzebne do jej zrobienia pomidory "przy okazji" to reszta zajmie Wam mniej niż 5 minut. Podałam ja z rukolą, kroplami oliwy i prażonym ziarnem słonecznika, ale jeśli ktoś lubi inaczej to nic nie stoi na przeszkodzie.

Składniki:
(na ok.3 litry zupy)

3kg pomidorów
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier trzcinowy
tymianek
bazylia
6 łyżek octu balsamicznego (u mnie gruszkowy)

Wykonanie:
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkrojoną częścią do góry, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, obsypujemy cukrem i ziołami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około pół godziny.
Po tym czasie pomidory powinny wyglądać tak:


Następnie przekładamy pomidory do garnka, miksujemy, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i ewentualnie cukrem.
I to cała filozofia zrobienia tej zupy.
Smacznego:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger