Faszerowane bakłażany
Tak naprawdę do środka możecie upakować dowolne składniki. Ja dziś prezentuję wersje bezmięsną, bo im cieplej za oknem tym mam mniejszy na mięso apetyt. Potrawa jest dość lekka więc przygotowując ją można śmiało liczyć po jednym całym bakłażanie na osobę dorosłą.
Składniki:
(na 2 osoby)
2 bakłażany
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
miąższ z bakłażanów
50 g ugotowanej kaszy orkiszowej (waga na sucho)
6 suszonych pomidorów
100 g fety
4 plastry koziego sera
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
oliwa
sól
pieprz
cynamon (szczypta)
gałka muszkatołowa (szczypta)
Wykonanie:
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy większość miąższu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, szklimy posiekana drobno cebulę, czosnek i rozdrobniony środek z bakłażana. Trwa to ok. 2 minut. Przekładamy bakłażana z cebulą i czosnkiem do miski, dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, posiekane suszone pomidory, pokrojoną w kostkę fetę, jajko, sól, pieprz, cynamon i gałkę.
Wnętrze wydrążonych bakłażanów skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy. Układamy je na blaszce wyłożonej folią lub papierem. Do każdego bakłażana wkładamy farsz z lekką górką. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki pomidory koktajlowe.
Całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na ok. 40 minut.
Pod koniec pieczenia na każdym bakłażanie układamy plaster koziego sera i zapiekamy jeszcze kilka minut.
Można również udekorować całość jakąś zieleniną.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz