Pieczarki faszerowane



Można próbować faszerować małe okazy, ale najlepiej sprawdzą się pieczarki Portobello. Wsad oczywiście może być dowolny- wykorzystanie resztek jest jak najbardziej wskazane. Jako dodatkowy wypełniacza możecie użyć ryżu czy kaszy, ja tym razem upchnęłam tam ziemniaki. Ale od początku.

Składniki:

10 kapeluszy pieczarek Portobello
2 średnie, surowe ziemniaki starte na grubych oczkach
100 g sera pleśniowego typu lazur
100 g chorizo (drobno pokrojonej)
2 jajka+ 4 łyżki mleka
sól
pieprz
dowolne zioła
oliwa

Wykonanie:

Z pieczarek wyciągamy nóżki (którymi również można nadziewać pieczarki), pieczarki myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wnętrze skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Do każdej pieczarki wkładamy trochę startych ziemniaków (które też solimy i pieprzymy), następnie pokrojone chorizo, pokruszony ser oraz zioła. Jajka bełtamy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wlewamy je na sam koniec do każdego kapelusza.
Pieczarki pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger