Chłodnik z bobem na maślance
Idealna rzecz na upały, które nas nie opuszczają. Jest dość lekki ws maku,kremowy w konsystencji, niezbyt kaloryczny, ale za to bardzo konkretny w smaku. Teraz jest najlepszy czas na ten chłodnik gdyż bób jest jeszcze młody i pozbawiony mącznej konsystencji przez co dodaje subtelnej nuty tej zupie.
To kontrpropozycja dla chłodnika z botwinką, za którą ja osobiście nie przepadam.
Składniki:
1 litr maślanki naturalnej
1 jogurt grecki (400 ml)
1 kwaśna śmietana 12% (400 ml)
1/2 kg ugotowanego i obranego bobu
1/2 kg ogórków- obranych i pokrojonych
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól
Wykonanie:
Maślankę, jogurt i śmietanę wlewamy do garnka i mieszamy. Dodajemy bób, pokrojone w kostkę (lub starte na grubych oczkach) ogórki, posiekany koperek, zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą.
Wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem mieszamy gdyż ogórki zazwyczaj puszczają wodę (dzięki temu chłodnik nie jest taki gęsty).
Można udekorować ugotowanym na twardo jajkiem i dodatkowo posypać koperkiem.
U mnie tym razem rumianek.
Smacznego :-)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń