Kokosowe curry rybne


To curry chodziło za mną od dawna aż w końcu nadszedł czas na zrobienie go no i zjedzenie oczywiście. Jest bardzo kokosowe, lekko pikantne i lekko słodkie. Użyłam do niego solonego dorsza, ale z powodzeniem można użyć innych białych ryb oraz owoców morza. Pamiętajcie tylko o odpowiednim rozmrażaniu jeśli używacie ryb mrożonych - zawsze robimy to w lodówce a nie w temperaturze pokojowej czy w mikrofali.

Składniki:
(na 4 porcje)

1 kg ryby
200 g krewetek
50 g płatków kokosowych*
2  łodygi trawy cytrynowej
1 papryczka chili
2 szalotki lub 1 biała cebula
400 ml mleka kokosowego
kolendra świeża
sól
1 łyżka oleju kokosowego

* nie polecam używania wiórków kokosowych gdyż są zbyt drobne. Płatki są zdecydowanie lepsze.

Wykonanie:

W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy na nim drobno poszatkowaną trawę cytrynową, cebulę, chili i płatki kokosowe. Wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy rybę pokrojoną w spore kawałki oraz krewetki. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, doprawiamy solą i ewentualnie sproszkowanym chili jeśli potrawa jest zbyt mało ostra oraz świeżą kolendrą.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Ada w kuchni , Blogger