Kokosowe curry rybne
To curry chodziło za mną od dawna aż w końcu nadszedł czas na zrobienie go no i zjedzenie oczywiście. Jest bardzo kokosowe, lekko pikantne i lekko słodkie. Użyłam do niego solonego dorsza, ale z powodzeniem można użyć innych białych ryb oraz owoców morza. Pamiętajcie tylko o odpowiednim rozmrażaniu jeśli używacie ryb mrożonych - zawsze robimy to w lodówce a nie w temperaturze pokojowej czy w mikrofali.
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg ryby
200 g krewetek
50 g płatków kokosowych*
2 łodygi trawy cytrynowej
1 papryczka chili
2 szalotki lub 1 biała cebula
400 ml mleka kokosowego
kolendra świeża
sól
1 łyżka oleju kokosowego
* nie polecam używania wiórków kokosowych gdyż są zbyt drobne. Płatki są zdecydowanie lepsze.
Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy na nim drobno poszatkowaną trawę cytrynową, cebulę, chili i płatki kokosowe. Wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy rybę pokrojoną w spore kawałki oraz krewetki. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, doprawiamy solą i ewentualnie sproszkowanym chili jeśli potrawa jest zbyt mało ostra oraz świeżą kolendrą.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz